Jak připravit dokonalý raut na svatbu

21.12.2024


Zapomeňte na smažené řízky a tučná jídla. Dopřejte svým hostům gurmánský zážitek, který okouzlí na první pohled. Získejte si obdiv díky lahodné chuti jednotlivých jídel a Vaše svatba se stane nezapomenutelnou nejen pro Vás, ale i pro Vaše hosty.

Měli byste myslet na to, že to co chutná Vám, nemusí chutnat Vašim hostům. Lidé mají nejrůznější stravovací omezení. Především starší lidé jsou často na dietách a mají jen omezené možnosti. Přizpůsobte Váš raut podle lidí, které se svatby účastní. Nenechte je odcházet z Vaší svatba hladové!


Pravidla zdravého stravování jsou následující:

  • ovoce konzumujte jen v ranních hodinách

  • stoprocentní džusy nařeďte s vodou

  • vyhněte se smaženým a tučným jídlům

  • nejezte po sedmé hodině večer

  • pijte čistou vodu s citrónem

  • ke každému jídlu si dejte kousek zeleniny

  • dejte přednost kuřecímu a hovězímu masu

  • pečivo vybírejte spíše žitné nebo celozrnné

  • mléčné výrobky vybírejte s nízkým obsahem tuku


Salátek z černé čočky
Salátek z černé čočky


Nebojte se být inovativní a vyberte si catering, který Vám splní všechna přání a jejich nabídka bude pestrá a zdravá. Nezapomeňte, že svatba je důležitý den a jídlo tvoří největší položku z Vašeho rozpočtu. Přemýšlejte nad možnostmi, které by se Vám líbily. Zaměřte se nad stravovacími návyky svých hostů. Zeptejte se jich, jestli mají nějaká omezení, o kterých nevíte. Myslím, že zdravou stravou nikomu neublížíte, ba naopak spoustu lidí potěšíte. Gulášek si můžou dát při nedělním obědě. Zkuste být originální a přineste na Vaši svatbu něco nového, co ani vy, ani Vaši hosté, nikdy předtím nejedli. Nebojte se experimentovat a buďte kreativní!


Obložená sýrová místa
Obložená sýrová místa


Jídla nevhodná pro moderní raut

  • smažené řízky

  • pikantní kuřecí stehýnka

  • guláš s chlebem

  • kuřecí stripsy

  • tatarák s topinkou

  • americké brambory

  • smažené hranolky

  • vepřové žebra

  • uzeniny


Konzumace tučných, smažených a pikantních jídel dohromady s alkoholem může vyvolat žlučníkový záchvat!


Jak poznat žlučníkový záchvat

  • jedná se o bodavou bolest pod pravým žebrem

  • bolest se naskytne z ničeho nic pár minut po konzumaci nevhodného jídla

  • může trvat několik minut, ale i hodinu

  • bolest se může vyskytnout po pár hodinách znovu

  • svíjíte se bolestí a při poloze vleže vás to bodá ještě více

  • bolesti bych přirovnala k porodním bolestem


První pomoc při žlučníkovém záchvatu

  • při žlučníkovém záchvatu musíte jet okamžitě do nemocnice nebo zavolat na linku 155

  • lékaři popište, co jste právě snědli a jaké léky jste užili

  • pomůže vám horký zábal přiložený na postižené místo

  • na tyto bolesti jsou dobré algifen kapky, které jsou na předpis

  • po žlučníkovém záchvatu byste neměli nic jíst

  • počítejte, že budete pár dní nebo týdnů na žlučníkové dietě




TIP: Pro hosty s problémovým žlučníkem mějte v zásobě pivo Plzeň nebo bylinný likér např. Fernet k přípitku. Nevhodné jsou bublinkové nápoje jako je sekt.


Plněné smažené kapsy
Plněné smažené kapsy


Jídla vhodná pro moderní raut

  • kuřecí mini špízy

  • losos v těstíčku

  • plněné cuketové rolky

  • mini hovězí hambáčky

  • mini tortilly s ledovým salátem

  • grilovaná zelenina

  • domácí paštika s pečivem

  • vykrojený toastový chleba s parmskou šunkou

  • okurkové jednohubky

  • vařené brambory

  • jednohubky z mozzarely a cherry rajčátek



Krevetový salát
Krevetový salát


TIP: Ovoce patří k rannímu rautu, pokud Váš svatební den začíná někde mimo Váš domov. Raut místo oběda může obsahovat ovoce, ale k večernímu rautu bych ovoce už nedávala.


Pravidla dokonalého rautu

  • jídla by měla být vyvážená, neměla by převažovat tučná a smažená jídla

  • neměly by chybět popisky u každého jídla, aby host věděl, co si bere

  • zkuste místo stříbrných táců, jídla servírovat na podnosu z břidlice nebo na dřevěných prkénkách

  • saláty nebo drobnou zeleninu můžete mít v malých mističkách

  • teplá jídla by měly být v nádobě, které udržuje teplo, ne volně na talíři

  • ideální jsou kanapky, které jsou jednoduché ke konzumaci

  • vyhnula bych se jídlům, které mají kosti, spíš bych volila trhané maso

  • některé restaurace mají u rautu kuchaře, který krájí nebo dodělává maso před hostem

  • mějte na výběr více druhů pečiva (žitné, cereální, celozrnné)

  • pověřte někoho, aby se staral o to, že je raut rychle doplněný o to, co chybí

  • ideální čas na raut je mezi 17 -18 hodinou




Kdo jsem?

Fotografování se věnuji od roku 2018 a zaměřuji se na svatební focení. Mám ráda přirozenost, přírodu a tradice. Pomáhám tvořit Váš domov hezčí. Doporučuji romantická místa u nás i v zahraničí.

Petra Ausficírová, Dis.

Svatební fotografka